Onze huid.
Wist je dit al? De huid is ons grootste orgaan en ook één van de belangrijkste van het menselijk lichaam. De huid vormt een beschermende barrière tussen de externe omgeving en de organen in ons lichaam.
De huid is sterk, beschermend, krachtig en kan zichzelf genezen.
Over genezing gesproken … Hoewel onze huid sterk is, kan ze nog steeds worden beschadigd door gewone dagelijkse verwondingen, zoals schaafwonden, snijwonden, brandwonden en zonnebrand. Elke schade die leidt tot een breuk in de continuïteit van de huid kan een wond worden genoemd. Bij een open wond wordt de vorming van nieuwe huid versneld, om de beschadigde huid zo snel mogelijk te sluiten. Hoe sneller de huid geneest, hoe kleiner de kans op littekens.
Onze huid bestaat uit drie belangrijke onderdelen:
-
Epidermis
De epidermis of opperhuid is de buitenste van drie lagen die samen de huid vormen. De epidermis bestaat uit verschillende dunne lagen die bestaan uit melanocyten en keratinocyten. Melanocyten produceren melanine, een pigment dat de huid haar kleur geeft en haar beschermt tegen de schadelijke effecten van ultraviolette straling. Keratinocyten produceren keratine, een waterafstotend eiwit dat de epidermis haar taaie en beschermende eigenschap geeft. Onze intacte huid vormt een barrière tegen schade door omgevingsfactoren, zoals hitte, uv-straling en vochtverlies.
-
Dermis
De dermis of lederhuid is een dikke laag huid die collageen, bindweefsel, vezels, bloedvaten, zweet en haarfollikels bevat.
-
Onderhuids Weefsel (Hypodermis)
De dieper gelegen hypodermis bestaat uit vet en bindweefsel.
Controleer uw wondkennis. Doe onze quiz!
Juist! Als je een wonde aan de lucht blootstelt, droogt de huid uit en verloopt de genezing langzamer.
Dit is helaas fout. Als je een wonde aan de lucht blootstelt, droogt de huid uit en verloopt de genezing langzamer.
Juist! In de meeste gevallen komen de microben die op een wonde worden aangetroffen van de patiënt zelf en niet van de buitenlucht.
Dit is helaas fout. In de meeste gevallen komen de microben die op een wonde worden aangetroffen van de patiënt zelf en niet van de buitenlucht.
Juist! Het vocht dat van nature in de wonde zit, draagt bij aan de genezing als het in de juiste hoeveelheid en concentratie aanwezig is.
Dit is helaas fout. Het vocht dat van nature in de wonde zit, draagt bij aan de genezing als het in de juiste hoeveelheid en concentratie aanwezig is.
Juist! Volgens de huidige aanbevelingen volstaat het om niet-besmette wonden te reinigen met schoon water en/of een steriele zoutoplossing. Gebruik alleen ontsmettende middelen als de wonde geïnfecteerd is.
Dit is helaas fout. Volgens de huidige aanbevelingen volstaat het om niet-besmette wonden te reinigen met schoon water en/of een steriele zoutoplossing. Gebruik alleen ontsmettende middelen als de wonde geïnfecteerd is.
Juist! Heel koud of zelfs ijskoud water kan het letsel verergeren. Lauw water is voldoende om de pijn te verlichten en te voorkomen dat de brandwonde uitbreidt.
Dit is helaas fout. Heel koud of zelfs ijskoud water kan het letsel verergeren. Lauw water is voldoende om de pijn te verlichten en te voorkomen dat de brandwonde uitbreidt.
Juist! Wanneer een wonde begint te jeuken, is dat een teken van genezing. Een kloppend gevoel kan wel wijzen op een infectie. In dat geval raadpleeg je het best een arts.
Dit is helaas fout. Wanneer een wonde begint te jeuken, is dat een teken van genezing. Een kloppend gevoel kan wel wijzen op een infectie. In dat geval raadpleeg je het best een arts.
Je hebt {answeredcorrectlytext} vragen correct beantwoord.
Probeer het opnieuw en begin de test opnieuw, of leer meer over je huid hier
Je bent al goed geïnformeerd en je kent de nodige tips en trucs als het gaat om de verzorging van verschillende soorten wonden. Maar er is altijd ruimte voor verbetering, leer meer over wondverzorging hier