Skip to main content

Onze huid.

Wist je dit al? De huid is ons grootste orgaan en ook één van de belangrijkste van het menselijk lichaam. De huid vormt een beschermende barrière tussen de externe omgeving en de organen in ons lichaam.

De huid is sterk, beschermend, krachtig en kan zichzelf genezen.

Over genezing gesproken … Hoewel onze huid sterk is, kan ze nog steeds worden beschadigd door gewone dagelijkse verwondingen, zoals schaafwonden, snijwonden, brandwonden en zonnebrand. Elke schade die leidt tot een breuk in de continuïteit van de huid kan een wond worden genoemd. Bij een open wond wordt de vorming van nieuwe huid versneld, om de beschadigde huid zo snel mogelijk te sluiten. Hoe sneller de huid geneest, hoe kleiner de kans op littekens.

Onze huid bestaat uit drie belangrijke onderdelen:

  • Epidermis

    De epidermis of opperhuid is de buitenste van drie lagen die samen de huid vormen. De epidermis bestaat uit verschillende dunne lagen die bestaan uit melanocyten en keratinocyten. Melanocyten produceren melanine, een pigment dat de huid haar kleur geeft en haar beschermt tegen de schadelijke effecten van ultraviolette straling. Keratinocyten produceren keratine, een waterafstotend eiwit dat de epidermis haar taaie en beschermende eigenschap geeft. Onze intacte huid vormt een barrière tegen schade door omgevingsfactoren, zoals hitte, uv-straling en vochtverlies.

  • Dermis

    De dermis of lederhuid is een dikke laag huid die collageen, bindweefsel, vezels, bloedvaten, zweet en haarfollikels bevat.

  • Onderhuids Weefsel (Hypodermis)

    De dieper gelegen hypodermis bestaat uit vet en bindweefsel.

Controleer uw wondkennis. Doe onze quiz!